[ A+ ] /[ A- ]

Predstavniki Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN smo se udeležili slovesnosti ob 30-letnici delovanja madžarske organizacije gluhoslepih Siketvakok Országos Egyesülete. Ob tej častitljivi obletnici izrekamo iskrene čestitke ustanoviteljem, vodstvu in nenazadnje vsem, ki prispevate k uspehom organizacije. Posebno zahvalo in čestitke izrekamo sekretarki ter soustanoviteljici Dorottyi Kiráhhídi ter dolgoletnemu predsedniku Tamásu Ganglu.
Skorajda 20-letno sodelovanje povezuje slovensko in madžarsko organizacijo gluhoslepih. S ponosom se spominjamo prvih srečanj, ki so segala v čas pred ustanovitvijo Združenja DLAN. Siketvakok Országos Egyesülete je bila pravzaprav tista organizacija po kateri se je Združenje gluhoslepih Slovenije DLAN zgledovalo od začetka delovanja in se zgleduje še danes. Naša skupna sodelovanja temeljijo na zaupanju, medsebojnem spoštovanju, tesnem prijateljevanju in pripravljenosti, da se učimo drug od drugega.
Madžarska je na področju gluhoslepote ena od vodilnih držav, ki je že leta 2009 uspešno uzakonila pravico do tolmača za gluhoslepe. V slovenskem prostoru se za te pravice še prizadevamo.
Z neizmerno hvaležnostjo in ponosom smo lahko bili del čudovitega dogodka, kjer je bilo spoštovanje do organizacije in področja gluhoslepih izjemno. Dr. Ádam Kósa, državni sekretar za invalide je v svojem govoru poudaril, da so gluhoslepi družbena skupina, ki jo na Madžarskem postavljajo na prvo mesto.
Dr. Simona Gerenčer, sekretarka Združenja DLAN je v svojem govoru poudarila, da je Madžarska zagotovo lahko ponosna na Siketvakok Országos Egyesülete, njeno vodstvo in delovanje, še posebej pa na odnose med organizacijami (gluhi, naglušni, slepi, slabovidni in gluhoslepi), ki se medsebojno spoštujejo, podpirajo in ne ovirajo. Po Madžarski bi se morali zgledovati tudi v drugih državah, še posebej v Sloveniji.
Vključujoča družba ni zgolj privilegij, temveč pravica vsakega posameznika. Naša moč ni v tem, da pomagamo tistim, ki se soočajo z izzivi, temveč v tem, da skupaj z njimi ustvarjamo boljšo in pravičnejšo prihodnost.
Dodatne fotografije še sledijo.